1986 – Jan Ketzer

kop-canon6

De onvermoeibare Jan Ketzer.

De onvermoeibare Jan Ketzer.

Het was 1975 te Assen, toen onderwijzer Jan Ketzer (1937) en zijn vrouw Ada voor het eerst het merkwaardige spel  aanschouwden dat hun leven verder zou bepalen. Want de vonk sloeg zo hard over dat Jan en Ada hartstochtelijke propagandisten  van het spel zijn geworden en zelden ontbreken als een partijtje mahjong wordt gespeeld. Jan ging al gauw ook mahjong onderwijzen en leidde zoveel spelers op, dat ze in 1986 een eerste toernooi konden organiseren, het Rode Draak Toernooi. Zestien deelnemers, zelf eten en drinken meenemen, veel gezelligheid en Ada winnares.

Het werd pas echt serieus in 1993 toen Jan afzwaaide bij het onderwijs en aan huis in Hengelo een audiovisueel winkeltje begon onder de naam Daja. Daar kwam al gauw een heel assortiment mahjongartikelen bij en was het fameuse Daja Mahjong geboren. Bij ieder mahjonggebeuren was Jan altijd paraat met een kraampje vol begerenswaardige mahjongitems en kon je je kooplust meteen bevredigen. Maar ook als je hem mailde had je binnen de korste keren een stevig verpakt pakketje in huis. Mahjonglatten, – spellen, -boeken, -handeidingen, -videoos en -prullaria. Waar hij het vandaan haalde? Niemand wist het, maar iedereen kocht het.

Waar ze ook kwamen, overal propageerden ze mahjong. Op de campings, die ze bezochten, kwamen briefjes te hangen. Plaatselijke kranten kregen persberichten en ingezonden mededelingen. Ondertussen ontstond er bij de Ketzers een indrukwekkende hoeveelheid mahjongmemorabilia, die graag werden uitgestald in bibliotheken en andere publieke gebouwen. Steeds leverde het publiciteit op. En nieuwe belangstelling voor het mahjongevangelie.

Onvermoeibaar zocht Jan manieren om interesse voor mahjong te genereren. Toen het eerste Open Europese Mahjong Kampioenschap in Nederland werd georganiseerd en kapitaalkrachtige bedrijven werden benaderd voor donaties, scharrelde Jan in zijn eentje een fors bedrag bij elkaar met de verkoop van speciale postzegels: the first mahjong-stamps in the world!.

De Rode Draak Toernooien – de oudste van Nederland – gingen onderwijl gewoon door. Het moesten er 20 worden, het werden er 18. In 2003 won Jan voor het eerst zijn eigen toernooi en besloot dat de cirkel rond was. Ook werd Daja Mahjong van de hand gedaan. Het was veel werk en tijd voor een frisse aanpak. Maar wat ga je doen met zoveel vrije tijd? Mahjongen natuurlijk. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het mahjonggenootschap Rode Draak Twente bloeit als nooit tevoren en er worden zelfs weer Rode Draak Toernooien gehouden. En zolang de Ketzers leven, zullen ze mahjongen en doen mahjongen.