1997 – Martin Rep

kop-canon8

De grenzeloze Martin Rep.

De grenzeloze Martin Rep.

Journalist Martin Rep (1946) beschikt over een digitale neus. Toen de meeste computergebruikers met bibberende handen hun DOS-commando’s tikten, zwierf Martin al door de krochten van het internet op zoek naar alles wat mahjong te maken had, het spel waaraan sinds kort verslingerd was geraakt. Hij ontdekte niet alleen dat mahjong op vele manieren wordt gespeeld maar ontmoette digitaal ook heel veel interessante spelers en spelersgroepen.

Martin kwam zoveel mahjongnieuws tegen dat hij in 1997 de website MahjongNEWS begint met veel interessant mahjongnieuws uit Nederland en de rest van de wereld. De site zal zorgen voor een stille revolutie in het mahjongwereldje. Enerzijds raakt Nederland internationaal bekend als enthousiast mahjong spelende natie, anderzijds begint Nederland een flink stuk over de grens te kijken. Martin smeedt veel internationale contacten en introduceert in Nederland diverse speelvarianten: Hongkong Mahjong, Riichi Mahjong en de nieuwe Chinese regels. Dankzij zijn ijver vinden al spoedig in Nederland toernooien plaats met deze vroeger totaal onbekende regels. Mahjong blijkt plotseling een veel breder spel dan Nederland ooit had gedacht.

De bevlogen journalist met de digitale neus ervoer aan den lijve dat je nu ook zelf kunt deelnemen aan toernooien in traditionele mahjonglanden als China en Japan, al ben je wel een maatje te klein voor dat werk. Hij speelde mee op het eerste wereldkampioenschap in Tokio en raakte zo enthousiast dat hij bij terugkeer in Nederland het ambitieuze plan opvatte om een open Europees kampioenschap in Nederland te organiseren, gebruik makend van zijn inmiddels grote ervaring als toernooiorganisator.

En het lukte hem ook nog. In juni 2005 vond in Nijmegen een daverend toernooi plaats met spelers uit Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Oostenrijk, Zweden, Amerika en uit China, Japan, Taiwan. Een Japanse ging er met de hoofdprijs vandoor, maar de grote winnaar was mahjongend Nederland. In de aanloop naar het toernooi moest er een mahjongbond worden opgericht, kwam er een mahjongmagazine, werden meer en meer varianten gespeeld en verhuisde mahjong van de huiskamer naar toernooizalen.

Zeventien jaar lang werkte Martin bijna dagelijks aan zijn baanbrekende tweetalige mahjongkrant MahjongNEWS (Engelse en Nederlandse edities). In 2014 volgde de Amerikaan Scott D. Miller hem als hoofdredacteur op. De Nederlandse editie verdween, maar inmiddels waren er meerdere websites verschenen die mahjongnieuws opduiken en publiceren. Martin Rep heeft ook hen de weg gewezen.