2008

De Oase bloeit tien jaar. Nieuwe mahjongclub in Uden. In Deventer spelen ze iedere twee weken. Mahjong steeds populairder in 2008.

schaar

Als mahjongclub De Oase tien jaar bestaat, is dat voor de courant Onze IJsselstreek op 29 februari 2008 reden genoeg om een verslaggever uit te zenden naar een demonstratiewedstrijd van de IJsselsteinse dames in de plaatselijke bibliotheek.

Mahjongen in de Bieb

tekst en foto: Keesjan Steverink

Mahjongclub ‘De Oase’ bestaat 10 jaar. Om dit te vieren werd vorig jaar een vriendschapstoernooi gehouden. Deze maand is er een jubileumboekje uitgekomen en werd in de bibliotheek twee tafels geplaatst waaraan de hele ochtend gespeeld werd door leden van de twee mahjongclubs in IJsselstein.

‘Het is heel bijzonder dat er twee mahjongsclubs zijn in één plaats’, vertelt Eugenie Teunisse. ‘De twee clubs kunnen heel goed naast elkaar bestaan. ‘De Oase’ is er voor 50+ en we spelen overdag. Bij ‘De Negen Poorten’ wordt donderdagavond gespeeld en mag iedereen lid worden, ongeacht de leeftijd.’ Enkele fanatieke mahjongspelers zijn lid van beide clubs en waren zaterdag ook aanwezig.

bieb

Spelen tussen de boeken.

Tijdens het spelen kwamen geïnteresseerden erbij zitten om het spel te leren kennen. ‘Het leuke van dit spel is dat er zoveel diepgang in zit’, zegt Teunisse enthousiast. Met een hulpkaartje legt ze de puntentelling uit aan de hand van haar stenen. ‘Beginners zoeken naar de makkelijke combinaties, maar al snel spaar je voor een combinatie met veel punten.’

Plots klinkt er enthousiast gejuich op aan een andere tafel. Gerard van der Bie haalde een score van zeventig punten. ‘Ja, dat kwam precies goed uit’, vertelt hij bescheiden en ze beginnen aan een nieuwe ronde. Hij roept ‘pung’ en legt een rijtje van drie dezelfde stenen neer. Van niveauverschil tussen de leden van de twee clubs is nauwelijks iets te merken bij de demonstratie.

Meteen meedoen

‘Het verschil is dat bij “De Negen Poorten’ ook leden zijn die mee doen met het NK en EK.’ De deelnemers zijn vooral liefhebbers en dat willen ze laten zien. Belangstellenden worden direct uitgenodigd erbij te komen zitten en zij mogen direct meedoen. Eugenie Teunisse vertelt dat het spel op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, ‘maar als mensen langer blijven kijken hebben ze het spelletje wel door.’ Ze geeft les aan nieuwe leden van de club. Op haar bordje liggen een aantal opvolgende stenen, ‘dat is nu een chow. Ik probeer een straat te sparen.’

Mahjongvereniging ‘De Negen Poorten’ organiseert dit jaar weer een aantal toernooien. Op zaterdag 22 maart wordt in De Poortdijk het eerste clubkampioenschap gehouden. Deelname staat alleen open voor leden van de vereniging en is gratis. Bezoekers zijn de hele dag welkom.

Topspelers komen

Op 13 september organiseert de vereniging één van de vier kwalificatietoernooien voor het Europese Kampioenschap, dat dit jaar in Oostenrijk wordt gehouden. ‘Dan komt de top van Nederland naar IJsselstein, dat is heel bijzonder’, vertelt Gerard van der Bie terwijl hij de stenen weer op zijn bord zet. Aan twee tafels werd zaterdag fanatiek gespeeld en werd de score zorgvuldig bijgehouden.
‘Hu’, klinkt het en weer is een spelletje afgelopen.

schaar

Het Brabants Dagblad is er op 30 september 2008als de kippen bij als in Uden een enthousiaste poging wordt gedaan om een mahjongclub op te richten.

Er zit zo ontzettend veel in een spelletje mahjong

tekst: Wim Vos
UDEN – Hoewel de vier gezinsleden nog geen jaar bezig zijn, is de familie Kuijpers uit Uden-Zuid compleet bevangen door het klassieke Chinese strategiespel Mahjong. Els Kuijpers (47) komt woorden tekort om het spel aan te prijzen. Ook haar man John, haar 19-jarige dochter Diana en zoon Marco (17) zijn bezeten geraakt van het eeuwenoude spel. Samen spelen ze het bijna dagelijks. Els Kuijpers is intussen bezig om een vereniging in Uden in het leven te roepen om het ‘Mahjongevangelie te verkondigen’. Gisteren hadden ze al een eerste inloopbijeenkomst in zaal De Graal aan de Udense Kapelstraat.

Anders dan computerspelletje

“Bij Mahjong denken mensen wellicht aan het gelijknamige computerspel waarbij je telkens twee dezelfde stenen moet wegklikken. Maar dat is echt heel anders dan wat wij spelen”, vertelt dochter Diana. De familie speelt namelijk het op rummikub en jokeren lijkende tafelspel waaraan vier spelers tegelijkertijd deelnemen. Het avondvullende gezelschapsspel wordt gespeeld met een soort van dominostenen.

“Het lijkt op het eerste gezicht moeilijk maar na één avond kun je het al. Het pakt je of niet, maar als het je pakt dan ben je verkocht”, verzekert Els Kuijpers. Via haar Berghemse schoonzus kwam ze vorig jaar in aanraking met Mahjong. “Ik was er meteen weg van. Waarom? Er zit zo ontzettend veel in. Je kunt het eenvoudig doen maar ook als gevorderde.” Op de steentjes staan Chinese karakters. Door om de beurt stenen van de Chinese Muur te pakken, strategisch af te leggen of van andere spelers op te eisen, kunnen spelers combinaties maken. Wie het eerst een compleet spel heeft van geldige combinaties is de winnaar.

Ook spelen in Uden

De laatste jaren is het in Azië populaire spel sterk in opkomst in Europa. “Ook in Nederland zijn clubs aan het ontstaan en er is ook al een bond. Wij zijn aangesloten bij een vereniging in Berlicum met dertig leden. Die club komt eens in de twee weken bij elkaar. In de andere week willen we een Udense vereniging rond dit spel opzetten”, vertelt Els. Mahjong ligt niet bij iedere speelgoedzaak. “Maar bij Goblin dan weer wel.” Zelf verkoopt ze het spel via haar website.

Het spel kent weliswaar talrijke varianten, maar internationaal bestaan er eenduidige regels. “Dat is nodig omdat er ook EK’s en WK’s zijn. Ik ben er wel trots op dat het WK in 2010 naar Nederland komt”, zegt Els Kuijpers.

De jongste is de beste

Haar zoon Marco is onbetwist de beste van het gezin. “Hij doet het zo goed dat hij een serieuze kans maakt om zich te kwalificeren voor het komende EK in Oostenrijk.” Het spel is in principe voor alle leeftijden. “Maar je merkt dat vooral mensen vanaf een jaar of 50 het spelen omdat ze vaak meer tijd hebben”, weet Els.

schaar

“Groeiende aanhang voor mahjong-spel”. De Stentor maakt op 26 november 2008 melding van groeiend mahjong enthousiasme in Deventer.

De steentjes voelen zo lekker aan

tekst: Peter Winterman
COLMSCHATE – Het gezelschapsspel mahjong wordt steeds populairder in Deventer. Een klein, maar groeiend groepje fanatiekelingen komt elke twee weken bij elkaar in de Ichtuskerk in Colmschate. Mahjong is een van oorsprong Chinees spel, dat in Nederland nog relatief onbekend is.

Het zaaltje aan de Holterweg is vanavond vooral gevuld met vijftigplussers. “Maar Mahjong is een spel voor jong en oud”, vertelt Hans de Witte (65), oprichter van de eerste mahjongclub van Deventer. “We hebben ook een lid van begin twintig, maar dat is er vandaag niet.”

Wachten op witte draak

De Witte zit om de tafel met drie andere spelers. Hij kijkt geconcentreerd naar de stenen op zijn plankje. “Ik zit te wachten op een witte draak, maar daarvan zitten er maar vier in het spel.” Rosemarie Zonneveld (45) – die schuin tegenover De Witte zit – lacht. “Je hebt leden die heel serieus zijn, maar ik hou er vooral van om tijdens mahjong even gezellig bij te kletsen.”

Het mahjongspel valt op door de symbolen op de stenen. “De steentjes voelen lekker aan en het ziet er allemaal mooi uit”, zegt Jopie Korteland (48). Op haar plankje staan steentjes met afbeeldingen van onder meer Chinese karakters, bloemen, draken, seizoenen en windrichtingen. “Mahjong lijkt in de verte op rummikub of bridge, maar ik vind mahjong veel spannender en verrassender.”

Het duurt even

Volgens Korteland vergt het spel een hoop concentratie. “Het duurt even voordat je het onder de knie hebt, maar vervolgens beleef je er veel plezier aan.” Dat vindt ook Esther Kuipers (42). Zij leerde mahjong al kennen in haar studententijd. “Ik heb er heel wat nachten mee doorgehaald”, vertelt ze. Na haar studie stopte ze ermee, omdat ze niemand meer kende die mahjong speelt. In de elf jaar die volgden speelde ze alleen nog mahjong op de computer en het internet. Tot ze drie maanden geleden een oproepje in de krant zag. “Toen ik zag dat er een mahjongclub was in Deventer, heb ik me meteen aangemeld. Mahjong is verslavend. Ik ben blij dat ik het eindelijk weer kan spelen.”

Nieuwe leden

De Deventer mahjongclub is opgericht in september 2007 en heeft nu twintig leden. Ze komen op donderdagavond om de week vanaf 19.45 uur bij elkaar in de Ichtuskerk. Geïnteresseerden die ook lid willen worden of het spel willen leren kunnen zich melden bij Hans de Witte (0570-514104).