Aanbod: gratis les

Het standaard etiket van Chad Valley.

Het standaard etiket van Chad Valley.

carli-kop20carli-auteur

The Chad Valley Company was een van Engeland’s  grootste speelgoedfabrikant. Hun beren bijvoorbeeld  zijn bijna even vermaard als die van Steiff Knopf-im-Ohr. Ze deden ook uitgebreid in mahjong.

Dit spel zit in het type kartonnen doos (225x155x90mm) dat het meest voorkomt. Van buiten beplakt met geblokt papier. Van binnen met blauw glanspapier. De losse deksel is voorzien van het typische Chad Valley etiket dat nooit is veranderd. Achter de klep zitten 5 plateautjes. Vier met stenen (22x31x13mm) van blank hout. Bedrukt met karakters en symbolen die  Chad Valley eigen zijn. En opnieuw hebben ze de vormgeving daarvan telkens weer gebruikt.

1000 punten in plaats van 2000.

1000 punten in plaats van 2000.

De fiches zijn schijfjes (diameter 25mm) van  kleurig been. Typerend voor de tijd. Opgeteld zijn ze goed voor 1000 i.p.v. 2000 punten. De windenschijfjes zijn kartonnen rondjes beplakt met Chad Valley’s eigen  interpretatie van de karakters. Het spelregelboekje (120x190mm) is ook karakteristiek Chad Valley. De allereerste editie: mei 1923. Over de jaren is er weliswaar ander papier voor omslag en inhoud gebruikt, maar daarbij is het gebleven.

De stenen zijn van blank hout.

De stenen zijn van blank hout.

De afbeeldingen lijken Chinees ...

De afbeeldingen lijken Chinees …

.. maar zijn onmiskenbaar Chad Valley

.. maar zijn onmiskenbaar Chad Valley.

Wat het spel zo extra bijzonder maakt, is de bijgesloten, zelf te frankeren briefkaart (140x190mm). Daarmee kan de gelukkig eigenaar van de zojuist gedane aankoop zich verzekeren van een gratis mahjongles. Een aanbod dat geldig is tot 31 januari 1924. Er dus wel snel bij zijn.

 Briefkaart voor Chad Valley Co. ..


Briefkaart voor Chad Valley Co. ..

.. wel voor 31 januari 1923 op de bus doen.

.. wel voor 31 januari 1923 op de bus doen.

Het standaard-boekje van Chad Valley.

Het standaard-boekje van Chad Valley.

Persoonlijke noot

De spellen van The Chad Valley Co Ltd, Engeland vormen een verzameling in mijn verzameling. Ze zijn tussen 1923 en 1957 in veel variaties, in enorme hoeveelheden en voor elke beurs op de markt gebracht. Je komt ze daarom behoorlijk veel tegen.
Het duurste spel zit in een houten kistje dat met redelijk succes naar Chinees voorbeeld is vormgegeven en stenen van bakeliet heeft. Het goedkoopste spelletje zit in een plat kartonnen doosje en heeft stenen van karton en fiches van dik papier. Er zijn ook speelkaarten. Op patienceformaat (40x60mm) en iets kleiner dan gewone speelkaarten (51x78mm).