Aanschaf van nieuwe wasmachine moet wijk voor een automatische mahjongtafel

De Schefflers en de Strikken hebben veel gemeen. Ze houden van Italië, zijn gek op mahjong en hun kinderen kunnen het zeer goed met elkaar vinden. ‘We zijn daardoor ook een beetje familie van elkaar geworden’.

Wie? (van links af) Chris Scheffler, Conny Scheffler, Gerard Strik en Marianne Strik.

Wie? (van links af) Chris Scheffler, Conny Scheffler, Gerard Strik en Marianne Strik.

Waar? Om de beurt; vanavond bij Gerard en Marianne.

Welke frequentie? Elke woensdagavond, vooral met het oog op het Italiaans kampioenschap in oktober wordt geen avond meer overgeslagen. Daarna gaan we weer verder met de Wereldregels. En tussendoor riichimahjong, want dat moet in september weer in Leusden worden gespeeld.

Van hoe laat tot hoe laat? We spelen meestal van acht uur tot een uur of half elf. Maar afgelopen zondag werd er ook gespeeld. Eerst de hele middag, daarna eten, en dan nog de hele avond.

Welke variant? Dit gezelschap bestaat uit alleseters. Als een toernooi met de Nederlandse spelregels in aantocht is, worden die gespeeld. Alleen dan doet Conny dan niet mee, die is pas weer echt enthousiast geworden in de aanloop van het Europees kampioenschap. Toen logeerde een team Italianen bij de Schefflertjes thuis, dus Conny moest niet alleen pasta koken, maar ook meespelen. En omdat ze helemaal stapel is op alles wat uit Italië komt, zei zij daarna net als de rest van het gezelschap meteen ja op de uitnodiging van de Italianen om naar Milano Maritina te komen. Dus nu worden de competitieregels van de Italiaanse bond gespeeld (‘maar vanavond zonder onderling verrekenen, dat komt nog wel’).

Hoe kennen jullie elkaar? Eigenlijk vooral van de gemeenschappelijke vakantie-bestemming Rimini. En sinds Gerard jr. (zoon van Marianne en Gerard) en Inge (dochter van Conny en Chris) verkering kregen zijn ze ook nog een beetje familie geworden.

Vroeg geleerd? Eigenlijk zijn ze laatbloeiers. Gerard en Marianne leerden het een jaar of acht geleden van Gerards broer Sjef, die hun zijn toenmalige huisregels ‘alleen schoon spel’ leerde. Maar hun eerste toernooi was in 1999: hongkongmahjong op het Gouden Draak Toernooi in hun woonplaats Nijmegen. Conny: Toen Inge verkering kreeg met Gerard, kwam ze steeds te laat thuis omdat er een of ander spelletje moest worden gespeeld. Nou, daar wilden wij wel eens meer van weten. Gerard: Met fataal gevolg.

Speelmateriaal? De grote attractie van deze avond is de mahjongmachine die Gerard en Marianne hebben gekocht na het Europees kampioenschap. Meneer Misaki van Matsuoka Mechatronic die het apparaat naar Nijmegen had gebracht, voelde er niet zoveel voor de veertig kilo wegende doos weer mee terug te sjouwen naar Japan. Hij werd voor een prikje aangeboden, en dáár gingen de plannen voor een nieuwe wasautomaat bij de familie Strik.

Het gerommel onder het speeloppervlak deze avond is al net zo indrukwekkend als het knipperen van de lichtjes van de elektronische dobbelstenen. Hij staat straks in de speciale mahjongkamer die Gerard en Marianne boven gaan inrichten als Gerard jr. voor altijd gaat samenwonen met Inge. Het speelmateriaal in huize Scheffler is al bijna net zo indrukwekkend: een chique, hoogglanzende Italiaanse set met ultradunne stenen, fabrikaat Dal Negro, voor de lieve som van 400 gulden aangeschaft in San Marino.

Competitie? Nee. Zeker met het Italiaans mahjong even niet, het gaat om het trainen en de combinaties leren kennen.

Toernooien? Conny trekt dat niet, zo’n hele dag mahjongen, en ligt nu dus al wakker van de twee dagen dat het Italiaanse kampioenschap gaat duren. Chris is een echt toernooidier en ontbreekt nergens. Bij Gerard en Marianne wil het tennis nogal eens voorgaan. ‘Het is maar een spelletje.’ Chris was op het Europees kampioenschap de beste Nederlander met zijn veertiende plek, Gerard was ongelukkig bij de kwalificatie en werd niet uitverkoren.

Computer? Conny raakt helemaal door het dolle als ze hoort dat met het computerspel FourWinds Mahjong ook Italiaans Minimo Tre gespeeld kan worden. Chris maakt vergeefs bezwerende gebaren: Niet zeggen, ze doet al niks thuis. Maar zelf is hij ook niet vies van een tijdje achter de pc zitten, en Marianne kan úren zoekbrengen met Hong Kong Mahjong For Windows, wat vergelijkbare huiselijke drama’s oplevert als bij de mahjongvrienden. Gerard heeft er geen tijd meer voor, maar niet zo lang geleden speelde het gezin Strik gevieren mahjong via het thuisnetwerk.

Spelmoment Conny: Zitten mijn seizoenen er nog in? Gerard: Jouw seizoen is nummer 4. Die zijn er dus uit. Conny, wanhopig: Hoe kan ik dan in vredesnaam nog uit?
Even later maakt ze mahjong met purissimo : zuiver spel.