Er schijnen mensen te zien die tegen hun verlies kunnen, maar ik kan het dus niet.

Iedere veertien dagen zoeken de vroegere buren elkaar op om hun zoveelste spelletje mahjong te spelen. Omdat ze naast de Reppen hebben gewoond zijn de Kragten ook besmet geraakt met het mahjongvirus.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Wie? (v.l.n.r.) Ria Rep , Jenneke Kragt, Gerrit Kragt en Jelte Rep.

Waar? De ene keer bij de Kragten in Laren, vanavond bij de Reppen in Hilversum.

Welke frequentie? Iedere veertien dagen. De andere woensdagen spelen ze op de club.

Van hoe laat tot hoe laat? Sinds het merendeel van hen niet meer werkt spelen ze van acht tot een uur of twaalf. Gerrit: Op Terschelling, tijdens de jaarwisseling 2003 – 2004, hebben we een record gevestigd. Toen hebben we een paar dagen lang aan een stuk door gemahjongd, tot diep in de nacht. We gingen alleen maar naar buiten om een hapje te eten. Jelte: Ik heb er een schouderblessure aan over gehouden – naar mijn weten de eerste mahjongarm van Nederland.

Welke variant? Klassiek, precies volgens het boekje. Geen huisregels en geen uitzonderingen.

Hoe kennen jullie elkaar? De Kragten en Reppen waren buren tot de Kragten naar Laren verhuisden.

Sinds wanneer mahjong? Sinds 1977. Ria: Eerst speelden we zo af en toe, als we er zin in hadden. Jelte: In november 1996 hebben we afgesproken dat we eens in de veertien dagen spelen.

Competitie? Jazeker, Jelte houdt nauwgezet alle uitslagen bij. Ze hebben nu 134 partijen gespeeld. Ria won er 45, Jenneke 39, Gerrit 30 en Jelte 20. Het gaat vooral om de gezelligheid. Jenneke: Verliezen is niet zo erg. Erger is het om een hele avond niet één leuke stok te hebben. Ria: Dat je avonden geen enkele lekkere steen krijgt, dat heb ik ook gehad. Gerrit: Er zijn avonden dat ik op min 10.000 kom te staan, dat vind ik echt niet leuk. Jenneke: De een kan beter tegen zijn verlies dan de ander. Gerrit: Er schijnen mensen te zijn die tegen hun verlies kunnen, maar ik kan het dus niet. Ria: De eerste jaren bakte Gerrit er helemaal niets van. En later Jelte ook niet. Toen waren het Jenneke en ik die altijd wonnen. Jelte: De eerste avond dat we met jullie mahjong speelden won Gerrit en daarom vond hij het meteen een heel leuk spel. Gerrit: Dat is de enige reden waarom ik ermee begonnen ben. Jenneke: Hij hield helemaal niet van spelletjes, van geen enkel spelletje.

Spelmateriaal? Beide stellen hebben een opklapbare mahjongtafel, gekocht bij toko Dun Yong in de Amsterdamse Stormsteeg. Dat speelt lekker en voorkomt rug- en nekklachten. Zowel in Laren als in Hilversum wordt met een antiek spel gespeeld. Gerrit kocht hun spel antiquarisch in Amsterdam, als verjaardagscadeau voor Jenneke. Ria: Hij kijkt niet op een dubbeltje. De Reppen hebben het via Ebay gekocht. De onverwachte invoerrechten maakten het een extra duur spel, maar ze hebben geen spijt. Jelte: Het is gewoon lekker om met een mooi spel te spelen. Dat kan ook best van kunststof zijn. Jenneke: Als het maar niet van die kleine stenen zijn. Ria: Wij houden niet van stenen met bolle ruggetjes, die steeds omdonderen. Jelte: Die willen we ook niet meer zien op de toernooien. Gerrit: Die zouden allemaal vernietigd moeten worden. De bond zou een actie moeten ondernemen, dat al die spellen ingeleverd worden tegen een beloning, net zoals bij muskusratten.

Waarom mahjong? Ria: Het hoort bij mijn leven. Ik vind het domweg een heel leuk spel. Gerrit: Het esthetische, de mooie combinaties die er zijn. Ria: En je ontmoet er ook veel andere mensen door. Jelte: Ik vind het ook leuk dat je van tevoren niet weet wie er wint. Jenneke: Het is niet voorspelbaar. En je kan met één klapper nog weer inlopen. Het blijft altijd tot het eind toe spannend. Ria: En je weet ook nooit van tevoren wie het geluk heeft. Je moet de wong hebben.

Spelmoment. Om 22.03 uur is een spel afgelopen en begint een nieuw spel. Ria wint de toss en gaat op de plaats van Jenneke zitten, want daar zat de wong. Jenneke heeft het plotseling warm. Gerrit: Dat komt omdat die muziek zo zacht staat. Jelte legt kringen-4 weg. Jenneke roept: mahjong! De medespelers zijn ontzet. Ria: Doe effe normaal, Jenneke. Gerrit: We zijn net begonnen! Jelte: Je hebt nog maar twee stenen gepakt. Ria: Kon je niet meteen mahjong maken? Dan had je heel wat punten gehad. Jenneke: Verborgen spel, 88 punten, ben ik blij mee.

Uitslag? Tegen twaalven stoppen ze. Over veertien dagen wordt het spel voortgezet in Laren. Het wordt uiteindelijk gewonnen door Ria. Ze komt daarmee op 46 gewonnen wedstrijden. Jenneke leidt het puntenklassement met 30.298 punten.