Fabels en leugens over mahjong

Er zijn veel verhalen in omloop over het ontstaan van mahjong. Al deze verhalen zijn onzin. Ze maken deel uit van een uitgekookte publiciteitscampagne om de Amerikaanse consument rijp te maken voor de aanschaf van een eeuwenoud mahjongspel. Hier een greep uit de fantastische vertellingen.

noach

Het spel is over, de Ark is geland, de Oostenwind is voorbij.

Oertijd
Mahjong is bedacht door Noach en zijn drie zonen toen zij veertig dagen en veertig nachten opgesloten zaten in de ark, temidden honderden dieren – twee aan twee – totdat een oostenwind hen tegen een berg aandreef.

Om die veertig dagen te doden bedacht Noach het mahjongspel waarin de oostenwind zo’ n belangrijke rol speelt en waarin tweelingen royaal aanwezig zijn.

Ondanks verwoede pogingen is de Ark nooit teruggevonden en ook’ s werelds eerste mahjongstenen niet.

2000 voor Christus

Artistieke weergave van de legendarische  Chinese muur.

Artistieke weergave van de legendarische Chinese muur.

Het spel wordt al gespeeld door de eerste Chinese keizer Qun Shi Huangdi . Dat is de keizer die begonnen is met de bouw van de legendarisch Chinese muur. En uit respect voor deze keizer wordt ieder mahjongspel begonnen met de bouw van een muur van mahjongstenen.

1000 voor Christus

Een Chinese visser aan het werk.

Een Chinese visser aan het werk.

Een slimme Chinese visser, Sze geheten, bedenkt 3000 jaar geleden het mahjongspel. Hij had al bedacht dat je meer vis vangt als je niet aan de kust maar op zee je netten uitgooit. Deze revolutionaire gedachte klopte inderdaad en brengt grote visvangsten op.

Totdat de wind opsteekt en de vissers tot hun schrik alles om zich heen zien bewegen en straalmisselijk hun werk moeten staken. Daarop bedenkt de slimme Sze een primitief soort mahjongspel, waaraan de vissers zo verslaafd raken dat ze aan niets anders meer kunnen denken – ook niet aan deinende golven en zeeziekte.

500 voor Christus

Confucius ofte wel Kong Fuzi.

Confucius ofte wel Kong Fuzi.

Het mahjongspel wordt uitgevonden door de Chinese wijsgeer Confucius , die leeft van 551 – 479 voor Christus. Confucius verkondigt overdag zijn hoge ideeën maar legt ’s avonds graag een mahjongsteentje.

De leer van Confucius kent drie hoofdgedachten:  vriendelijkheid, oprecht­heid en vroomheid. Het mahjongspel kent drie draken die min of meer deze eigenschappen vertegenwoordigen.

Bovendien is Confucius gek op vogels; daarom heeft hij een steen van het mah­jongspel de afbeelding van een vogel laten dragen.

Voor de mahjongtermen kong en chow put hij uit zijn persoonlijk leven. In het Chinees spreek je namelijk niet van Confucius, maar van Kong Fuzi , meester Kong. En Chow is de naam van het meisje, waarmee Confucius trouwde.

Omstreeks 1840

Vervaarlijke Chinese strijders met hun befaamde witte hoeden.

Vervaarlijke Chinese strijders met
hun befaamde witte hoeden.

De troepen van generaal Chen Yu-Mun uit het keizerlijke leger zijn befaamd om hun witte hoofddeksels. Ze zijn gelegerd in de havenstad Ningpo. Het is een grote chaos in China op dat moment. De troepen van Chen Yu-mun jagen op bandietenbenden, die vooral ‘s nachts zijn. Daarbij is slaap hun grootste tegenstander. Chen Yu-mun lost dit op door het kaartspel, dat zijn soldaten veel spelen, spannender te maken. Hij voegt er winden en draken aan toe en sindsdien kennen zijn troepen geen slaapproblemen meer. Toch lost dit niet alle problemen. De soldaten krijgen slaaptekort omdat ze ook na hun nachtdienst niet meer slapen, maar het nieuwe spel spelen.

Mahjongstenen dragen een witte ‘hoed’ uit respect voor hun uitvinder, generaal Chen Yu-Mun.