Fijne kwaliteit bakstenen

Baksteen beplakt met afwrijfplaatjes

Baksteen beplakt met afwrijfplaatjes.

carli-kop15
carli-auteur

Dit spel stamt uit de twintiger jaren en is ook weer een produkt van de Duitse fabrikant F. Ad. Richter & Co AG. Misschien beter bekend van Anker bouwdozen die uit eind 19de eeuw stammen en nog steeds gemaakt worden.
Net als bij die bouwdozen zijn de stenen (25x35x8mm) van een fijne kwaliteit baksteen. Zwart voor de speelstenen. Terracotta-kleurig voor de windwijzers. Ze zijn aan één kant beplakt met afwrijfplaatjes en daardoor uiterst kwetsbaar. De afbeeldingen van de tekens, bamboes en kringen ogen vertrouwd. Maar bij de draken, seizoenen en vooral bij de winden zijn de makers geheel los gegaan. Oost toont een Chinees. Zuid een Afrikaan. West een Indiaan. En Noord een Eskimo. In Amerika worden ze daarom “Race Blocks” genoemd. In de doos is geen ruimte voor fiches, dobbelstenen en reservestenen.

Merkwaardige afbeeldingen voor de winden.

Merkwaardige afbeeldingen voor de winden.

De platte doos (195x285x50mm) is gemaakt van zwartgekleurd waaibomenhout. De schuifdeksel is van buiten bedrukt en van binnen voorzien van een plaketiket waarop alle stenen zijn afgebeeld.

Echt waaibomenhout.

Echt waaibomenhout.

Het assortiment bakstenen stenen.

Het assortiment bakstenen stenen.

Vreemd

Vreemd: Engelse handleiding bij een Duits product.

 Persoonlijke noot

Ik heb nog een ander spel met stenen van steen. Die bestaan uit twee gekleurde laagjes zeepsteen. Voorzien van de meest vreselijke karakters en tekens die weinig of niets met China te maken hebben. Maar wat ben ik er blij mee. Net als met dit bakstenen spel. Dat overigens vaker te koop is dan je zou verwachten. Soms gelijk aan mijn exemplaar. Soms met een afbeelding van een gezellig mahjongend gezinnetje op de schuifdeksel. Het spel is dubbel interessant. Voor liefhebbers van maffe mahjong spellen en voor Anker verzamelaars.