Geen rommelige kist maar ordelijk kastje van karton

Een prachtig antiek mahjongkastje? Welnee! Een prachtig kastje van karton.

Een prachtig antiek mahjongkastje? Welnee! Een prachtig kastje van karton.

Maria Klawer uit Den Haag ergerde zich dat eraan dat haar mooie mahjongstenen rondslingerden in een houten schuifdoos zonder indeling. Geen orde, geen overzicht, geen respect voor de fraaie stenen. Dat ging zo niet langer en daarom besloot Maria zelf een passend onderkomen voor haar mahjongstenen te maken.

De kartonnen kast laat zijn inhoud zien: vijf kartonnen laatjes, waarin de stenen en accessoires hun eigen plaats hebben gevonden.

De kartonnen kast laat zijn inhoud zien: vijf kartonnen laatjes, waarin de stenen en accessoires hun eigen plaats hebben gevonden.

Maria Klawer: “De mahjongdoos is gemaakt van grijsbord (keiharde kartonsoort) 3 mm.
De inzetbakken zijn op maat gemaakt voor onze stenen. In het kastje  passen vijf inzetbakken. Deze zijn net als de doos gemaakt van 3 mm grijsbord. De doos is in elkaar gelijmd en daarna geheel bekleed met boekbinderslinnen. Daarover is papier geplakt. Het papier met de Chinese tekening en karakters, dat ik heb gebruikt, is niet meer te koop. Wel heb ik vaak platen uit boeken gebruikt voor mahjongdozen.

De voet is ook van platen grijsbord 3 mm die geheel bekleed zijn met boekbinderslinnen: het is eigenlijk een driedelige trap – steeds wat kleiner formaat. Deze mahjongdoos hebben we nu ongeveer 15 jaar in gebruik en ziet er nog als nieuw uit. Omdat elke mahjongdoos uniek is (i.v.m. de afmetingen van de stenen) is het vrij veel werk om deze dozen te maken. Ik schat dat er 15 uur werk in zit voor een ervaren dozenmaker”.

Maria Klawer is een ervaren dozenmaker. Ze heeft veel van dit soort dozen ontworpen en gemaakt. Niet alleen voor mahjong maar ook voor CD’s, juwelen, horloges, kaarten en dergelijke. Ze had indertijd een bedrijf, waar dit soort karonnen dozen met de hand werden gefabriceerd.

Maria Klawer: “Mijn man en ik zijn inderdaad fervente mahjongspelers. Zo’n 40 jaar geleden heb ik het geleerd van een vriendin en als snel hadden we een clubje. Wij spelen minimaal eens per week, soms twee keer. We spelen het met verschillende vrienden. Zo zie je elkaar regelmatig en je hebt ook wat leuks te doen”.