Kastje gemaakt van karton houdt het al 90 jaar vol

Om de prijs van een mahjongspel te drukken kan een goedkoper materiaal voor het ladenkastje gebruikt worden. Dit kastje uit 1925 is gemaakt van karton en houdt het al zo’n 85 jaar vol.

Het logo van de Amerikaanse firma Pung Chow siert het deksel van het kartonnen ladenkastje.

Het logo van de Amerikaanse firma Pung Chow siert het deksel van het
kartonnen ladenkastje.

De doos - heeft een klapdeksel, een voorklep, vier grote laden voor de stenen en vier kleine laatjes voor de fiches en de andere accessoires. Het interieur is beplakt met paars, fluweelachtig papier. De laden hebben knopjes van  geknoopt koord.

De doos – heeft een klapdeksel, een voorklep, vier grote laden voor de stenen
en vier kleine laatjes voor de fiches en de andere accessoires. Het interieur
is beplakt met paars, fluweelachtig papier. De laden hebben knopjes van
geknoopt koord.

Verzamelaar Carli van Emde Boas kocht dit bijzondere spel omstreeks 1975 in Den Haag: “In een nog steeds bestaand antiekzaakje, vlak bij het gebouw van de Tweede Kamer. Wat ik er voor betaald heb, weet ik niet meer precies. Maar zo’n f 200.- staat me voor de geest.”

De hoekstenen. Kringen-9 heeft een opmerkelijke vormgeving. Pe-ling,  het vogeltje op bamboe-1, heeft een eenvoudige, sierlijke vorm.

De hoekstenen. Kringen-9 heeft een opmerkelijke vormgeving. Pe-ling,
het vogeltje op bamboe-1, heeft een eenvoudige, sierlijke vorm.

Bamboe is een weerbarstig materiaal maar dat deerde de graveur niet. De karakters zijn vlot van lijn en nog steeds helder van kleur.

Bamboe is een weerbarstig materiaal maar dat deerde de graveur niet. De karakters zijn vlot van lijn en nog steeds helder van kleur.

Op de acht gelukstenen heeft de graveur zijn talent kunnen uitleven..

Op de acht gelukstenen heeft de graveur zijn talent kunnen uitleven.

In het kartonnen kastje bevinden zich ook nog benen fiches, vier dobbelsteentjes in een schuifdoosje, vier windschijfjes in een mingdoosje en een Handleiding van Perry & Co, vierde druk augustus 1925, compleet met vier puntenkaarten, een voor iedere speler.

Met dank aan Carli van Emde Boas te Amsterdam.