Licht in de duisternis

Proost! De proef is geslaagd. Martin Rep (achtergrond) toast met schoonzuster Ria, vrouw Dicky en broer Jelte op zijn nieuwe tafel.

Martin Rep, die het liefst elk moment van de dag mahjong speelt, is een grote stap dichter bij dat ideaal gekomen. Vanaf nu maakt het hem niet meer uit of het licht of donker is, dag of nacht, er schijnt altijd licht op zijn mahjongstenen. Op zijn aanwijzingen heeft een plaatselijke meubelmaker voor hem een mahjongtafel gemaakt met ingebouwde verlichting. Zijn verhaal:
Mijn oude mahjongtafel, die ik bij een Chinese toko in Amsterdam had gekocht, had het na zo’n tien jaar intensief gebruik wel gehad. Ik vond het de hoogste tijd voor een nieuwe en nu voor een hele goeie.
Van een automatische mahjongtafel ben ik niet zo gecharmeerd. In mijn woonkamer heb ik geen ruimte genoeg voor zo’n tafel. Ze zien er meestal ook vreselijk lelijk uit. En ik vind het prettig om de stenen met mijn handen te roeren, vooral na een verloren potje. Dan heb ik een paar minuten nodig om dat te verwerken. Lekker agressief roeren helpt me dan.

Wat ik vooral wilde was goed licht op de stenen van mijn hand. Een lamp boven de tafel geeft alleen verticaal licht en werpt schaduw op de stenen, die rechtop voor je staan. Je kunt natuurlijk extra lampen rond de tafel plaatsen, maar het leek mij geweldig als een mahjongtafel zelf die stenen zou verlichten.

Bas Vijn, een meubelmaker uit Bussum, verwezenlijkte dit idee op door een lichtstrip van LED lampjes in een mahjongtafel te verwerken. En dat werkt geweldig. Er schijnt nu mooi zacht licht recht op de stenen, die voor me staan. Maar ook als je met mahjongstokken speelt, werkt het voortreffelijk.

We hebben de proef op de som genomen met het spel ‘Outlaws of the Marsh’ en zelfs die zeer fijn gegraveerde mahjongstenen waren gemakkelijk te onderscheiden in het zachte LED licht.

En wat helemaal geweldig is dat ik nu eindelijk met mijn zwarte riichi stenen kan spelen, wanneer ik maar wil. Tot voor kort kon dat alleen buiten bij heldere zonneschijn. Die donkere dagen zijn nu voorbij.

Zie meer over de Outlaws of the Marsh