Modern mahjong

Chinees spelregelboekje nu ook
in het Nederlands te lezen

Na het Rode Boekje met uitspraken van de Chinese dictator Mao Zedoeng is geen enkel ander boekje zo veelvuldig bestudeerd als Competition Mahjong Official International Rulebook met de regels van de nieuwste mahjongvariant MCR. Die waren in 1998 vastgesteld door het Peking-regime en in 2002 vertaald in het Engels door de Japanse mahjongbond.

Omslag van Modern Mahjong

Omslag van Modern Mahjong

 

Aangezien de MCR-regels omarmd werden door veel Nederlandse mahjongers, was een Nederlandse vertaling van deze nieuwe mahjongbijbel zeer welkom. Jan Ketzer naam die taak op zich en voorzag de spelregels van een handige inleiding en tips om tot het benodigde aantal punten te komen. Uniformiteit in de namen van de spelvarianten sneuvelde helaas. Van Geffen spreekt bijvoorbeeld over Vier Winden, Ketzer over Grote Vier Winden.

Op pagina 10 begint de puntentelling.

Pagina 33.

Pagina 33.

De omslag wordt opgesierd door een afbeelding van het unieke zilveren mahjongspel van de Nederlandse zilversmid Janny Adelaar.

De tweede druk kreeg een geel omslag, maar de inhoud werd zwart-wit.

De tweede druk kreeg een geel omslag, maar de inhoud werd zwart-wit.

Jan W. Ketzer: Modern Mahjong. Officiële Chinese toernooiregels – Puntentelling. 36 pagina’s, Bookshop DAJA Hengelo, 2011, 2-de druk 2013.