Prachtig antieken spel dat erg van reizen houdt

Dit prachtige antieke spel werd in de jaren ’20 in China gemaakt en naar Amerika geëxporteerd. Na bewezen diensten belandde het spel in het jaar 2000 op een internetveiling en ging het van Californië naar het Gooi.

Zo fraai geëtaleerd werd dit mooie antieke spel aangeboden op de internetveiling Ebay. Dit zijn de vijf laadjes met hun inhoud. In het voorste laadjes bevinden zich de reservestenen, windschijfjes, mingdoosjes, een doosje met dobbelstenen en wat overbodige accessoires.

Zo fraai geëtaleerd werd dit mooie antieke spel aangeboden op de internetveiling Ebay. Dit zijn de vijf laadjes met hun inhoud. In het voorste laadjes bevinden zich de reservestenen, windschijfjes, mingdoosjes, een doosje met dobbelstenen en wat overbodige accessoires.

Het mahjongkistje met koperen beslag zag er ook erg mooi uit. Bij het spel hoorden ook nog eens vier prachtige mahjongstokken, waarin je je fiches kunt opbergen.

Het mahjongkistje met koperen beslag zag er ook erg mooi uit. Bij het spel hoorden ook nog eens vier prachtige mahjongstokken, waarin je je fiches kunt opbergen.

Zelden lonkte een mahjongkistje zo verleidelijk.

Zelden lonkte een mahjongkistje zo verleidelijk.

Tot mijn verbazing was er nog niet geboden op dit geweldige spel. Ik had wel eens meer op Ebay gekeken en gezien dat tegen sluitingstijd er vaak nog fanatiek tegen elkaar opgeboden wordt. Ik had nog nooit een bod geplaatst en deze keer kon ik de verleiding niet weerstaan. De vraagprijs was $295 en daar zette ik op in. Na mij zou de strijd wel gaan losbranden, verwachtte ik.

Bamboe-1 is een meesterwerk. Je zou het zo kunnen inlijsten.

Bamboe-1 is een meesterwerk. Je zou het zo
kunnen inlijsten.

Ik was mijn bod alweer vergeten toen ik een email van Ebay kreeg, waarin ik gefeliciteerd werd met mijn geslaagde bod op het antieke mahjongspel. Daar had ik niet echt op gerekend maar veel spijt had ik ook niet. $295 voor zo’n spel, vond ik niet duur.

De dame van de antiekhandel Treasure of Ojai, die het spel had aangeboden, vertelde me dat ik nog wel $57,25 portokosten moest betalen. Nou ja, $352,25 voor zo’n mooi spel vond ik nog steeds niet duur.

De bamboestenen.

De bamboestenen.

De kringenstenen.

De kringenstenen.

De tekensstenen.

De tekensstenen.

De drie draken en de vier winden. De blanco steen wordt als witte draak gebruikt.

De drie draken en de vier winden. De blanco steen wordt als witte draak gebruikt.

De gelukstenen zijn buitengewoon fraai. Welke bloemen worden afgebeeld, weet ik niet.

De gelukstenen zijn buitengewoon fraai. Welke bloemen worden afgebeeld, weet ik niet.

$ 352,25 was toen omgerekend in guldens f 834,49. Dat klonk al weer heel wat duurder dan de $295, die ik ooit geboden had. Maar ja, het is een buitengewoon mooi mahjongspel.

Dat de fiches gemaakt werden van de laatste stukjes bot is duidelijk te zien. Alle stippen op de 'beentjes' zijn met de hand geboord en daarna ingevuld met verf.

Dat de fiches gemaakt werden van de laatste stukjes bot is duidelijk te zien. Alle stippen op de ‘beentjes’ zijn met de hand geboord en daarna ingevuld met verf.

Hoe kunnen die Chinezen het maken: een piepklein schuifdoosje voor vier piepkleine dobbelstenen.

Hoe kunnen die Chinezen het maken:
een piepklein schuifdoosje voor vier
piepkleine dobbelstenen.

Na bijna vier weken wachten stond de PTT op de stoep met het pakje én een factuur van f 203,80. Ik had toch al betaald? Ja, dat wel, maar dit betrof f 49,80 invoerrecht en f 154.- btw bij invoer. Allemachtig, het begon wel een erg duur spel te worden: f 1038,29! Maar ja, het is echt wel een heel mooi en heel bijzonder spel. De stenen voelen heerlijk aan. En je kunt je geld maar één keer uitgeven.

De mahjongkist is prachtig afgewerkt met koperbeslag op alle hoeken. Maar liefst twee koperen hengsels bekronen het kastje

De mahjongkist is prachtig afgewerkt met koperbeslag op alle hoeken. Maar liefst twee koperen hengsels bekronen het kastje

De prachtige stenen van dit buitengewoon mooie spel zijn gebruikt voor de vele illustraties in mijn Groot Mahjong Boek. Zo hebben zij de ogen gestreeld van honderden Nederlandse mahjongspelers. En dat is ook wat waard.

Ook The Great Mahjong Book is geïllustreerd met deze stenen. Zo keerden ze dus terug naar Amerika en naar China. De arbeiders die mijn fraaie mahjongspel maakten en graveerden zullen wel niet meer leven, denk ik.

Met dank aan Jelte Rep te Hilversum.