Dr. Mahjong is niet helderziend!

Petra Broertjes: Fijn dat ik u vond op internet! Ik heb namelijk twee mahjongspellen geërfd en vraag me af wat de ouderdom ervan is, wat het materiaal is en wat de eventuele waarde.

Het eerste spel zit in een kartonnen koffertje, de handgreep is gesneuveld en bevat massieve blokjes. Het tweede spel is volgens mij ivoor op bamboe in een houten kistje. De spellen zijn qua blokjes compleet. Er zijn ook nog vier mahjongstokken bij.

De fiches zitten in een sigarendoosje. Dienen die verdeeld te worden over de twee spellen en hoeveel van welke fiches hoort bij ieder spel? Graag als u mij meer informatie kan/wilt verschaffen.

Een van mijn twee geërfde spellen.

 Dr. Mahjong: Helaas, beste Petra, ben ik geen helderziende. En ook geen postzegelverzamelaar. Uit de foto’s, die u me toestuurde, kan ik niets zinnigs opmaken. Ze zijn veel te klein, 220 pix breed. Dat is echt veel te weinig voor een beoordeling.

Een afbeelding dient minimaal 2000 px breed te zijn. Dat zijn de dikwijls prachtige mahjongstenen best waard en daarop kan ik details onderscheiden. En wees ook niet te zuinig met het aantal foto’s. Ik zie een spel graag uit verschillende kijkrichtingen.

Een wazige Bamboe-1, oftewel Pe-ling.

Ik kreeg van u geen enkel idee hoe uw spellen eruit zien. Jammer voor uw en voor mijn moeite. Wellicht dat u er nog eens een fotoshoot aan wilt wagen, maar u moet geen hoge verwachtingen hebben van de waarde. Wat ik er wèl van kan zien is dat het alledaagse spellen zijn met alleen speelwaarde.

Waar Willem II al niet goed voor is!

Hoe fiches verdeeld moeten worden staat beschreven in diverse mahjongboeken. Het beste Nederlandse boek vind ik natuurlijk: Het Nieuw Mahjong Boek van Jelte Rep.

Na het gemopper van dr. Mahjong stuurde mevrouw Petra Broertjes foto’s toe in het formaat 3264 x 2448 px, waarmee onze expert uiterst tevreden was. Het blijkt om twee mahjongspellen te gaan. Het ene is een bakelieten spel, zo’n 80 jaar oud,  in een versleten kartonnen koffertje waarvan het hengsel de geest heeft gegeven. Het andere is een wat recenter spel, bestemd voor de Amerikaanse markt, gezien de bijgevoegde vier jokerstenen. De z.g. gelukstenen zijn erg mooi gegraveerd en gedetailleerd. Het zit in een kistje met schuiflade, die helaas niet goed meer sluit. Dr. Mahjong schat de waarde van het eerste spel op € 50.-, van het tweede op zo’n € 70.-.

Het bakelieten spel. De schijfjes in het middenvak zijn bedoeld als fiches.

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.