Help, mijn stenen krullen!

De bovenlaag van mijn mahjongstenen trekt krom!

Dick Verroen: Lang geleden kreeg ik van een vriend een mahjongspel cadeau. We hebben het veel gebruikt, maar uiteindelijk is het in de kast terecht gekomen en daar gebleven. Tot onlangs. Toen bleek van een aantal stenen de bovenkant kromgetrokken. We menen, dat zowel de basis als de bovenzijde van bamboe zijn. Komt dit euvel vaker voor en heeft u ideeën hoe de stenen gerepareerd kunnen worden?

De afbeeldingen zijn prachtig gemaakt.

 Dr. Mahjong: Ai! Dat ziet er niet goed uit. En eerlijk gezegd: zoiets afschuwelijks heb ik nooit eerder gezien. Het lijkt erop dat het spel lang in de kast heeft liggen mokken omdat het bij u in ongenade was gevallen en dat het uiteindelijk wraak heeft genomen door zichzelf heel lelijk te verminken.

Twee lagen bamboe.

De steen bestaat inderdaad uit twee soorten bamboe. Het onderste deel is van zo’n lage kwaliteit, dat het niet mogelijk was daarin rechtstreeks te graveren. De bovenkant is van betere kwaliteit. Daarin konden de prachtige afbeeldingen worden gegraveerd. Maar die laag is erg dun. Veel en veel dunner dan het been, dat doorgaans op die plaats wordt gebruikt. Dat zou niet erg geweest zijn, als de lijm ook niet van zeer lage kwaliteit was. Die heeft het krom trekken niet kunnen verhinderen.

Herstel mogelijk? Ik denk het niet.

Is herstel mogelijk? Ik denk van niet, maar ben geen antiquair. U zou kunnen proberen om een steen te lijmen en dan tussen de twee latjes in een houtklem te plaatsen, zorgen voor een hete, vochtige omgeving en dan zeer geleidelijk de klem aan te draaien. Ik vrees evenwel dat de afbeelding dan beschadigd wordt. En het is een monnikenwerk want een mahjongspel telt zeker 144 stenen! En uw spel, hoe mooi ook, is al die moeite niet waard.

Het beste advies dat ik u kan geven is helaas: weggooien en een nieuw mahjongspel kopen.

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.