Ik speelde het als kind al!

Desiree Ouderkerk: Ongeveer een jaar of 30 geleden speelde ik met andere kinderen mahjong. Uiteindelijk thuis hebben mijn ouders dit spel gekocht. Nu wil ik graag weten  waarom deze geen bamboe afbeelding heeft maar een soort tekentjes. Ik wil graag weten wat dit waard zou zijn en waar ik terecht kan om het spel te leren .
Alvast bedankt voor uw antwoord.

Dit spel kochten mijn ouders.

 Dr. Mahjong: Tja, waarom? Het is inderdaad gebruikelijker om de bamboestenen te illustreren met de karakteristieke stengels van de bamboeplant. Maar kennelijk wilde de maker van uw mahjongspel wel eens wat anders. Misschien had hij al honderden keren traditionele bamboes getekend. Misschien wilde hij iets bijzonders maken en bedacht hij deze figuurtjes. Ik zie er mannetjes in die op hun handen staan, maar het grappige is dat je toch meteen ziet dat dit bamboestenen zijn.

Verder is het spel niet zo bijzonder dat het waardevol is. Zo’n dertig jaar geleden kocht ik een dergelijk spel in Hong Kong voor een kleine 100 gulden. Vanwege die afwijkende bamboestenen schat ik daarom de huidige waarde van uw spel rond de 80 euro.

Het spel is op vele manieren te leren. Via een boek: Het complete mahjongboek van Jelte Rep, op  YouTube: zoek op Mahjongles, of via een mahjongclub: zie voor adressen de site van de Nederlandse Mahjong Bond:  https://mahjongbond.org/clubs.

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.