Is 5 euro een mooie prijs?

Mooi van ouderdom.

Saskia J. : Ik kocht dit spel op een rommelmarkt en vraag me af hoe oud het ongeveer is en waar het gemaakt is. Weet u dat aan de hand van mijn foto’s? Alvast dank voor uw moeite!

 Dr. Mahjong: Lastig om de herkomst van dit spel te achterhalen. Wel is duidelijk dat het een oud mahjongspel is. De benen stenen zijn mooi van ouderdom. Geboortedatum schat ik rond 1925, geboorteplaats onbekend, geboorteland ongetwijfeld China.

Deksel met prachtig houtsnijwerk;

Nog mooier dan de stenen vind ik het kistje. In de deksel zijn twee prachtige vogels uitgesneden, een waar kunstwerk. Het zijn de vogels die ook bamboe-1 sieren: pei-ling. Jammer dat de scharniertjes het begeven hebben.

De scharniertjes hebben het begeven.

Ook het kistje zelf is van goedkoop hout gemaakt. Daarom twijfelde ik of dit kistje wel gemaakt werd voor dit mahjongspel en of het niet ooit een geheel ander doel diende, voor sigaren, klosjes garen, ansichtkaarten of dergelijke. Maar de twee gestileerde vogels wijzen duidelijk in de richting van mahjong.

Mag ik je vragen wat je voor dit spel betaald hebt?

Saskia J.: Ik heb 5 euro betaald. Er zijn geen fiches bij.

Dr. Mahjong: Nou, dat is een mooi koopje. Ik schat de waarde toch zeker op € 100. Misschien vind je nog eens op de rommelmarkt bijpassende fiches. Haast niemand speelt daar nog mee.

 

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.