Mooi rood is bepaald niet lelijk

Hoe oud is dit mahjongspel? En wat is het waard?

Frank Disteli: Hallo dokter Mahjong, kunt u mij wat meer vertellen over dit spel? En dan over de ouderdom of waarde. Met vriendelijk groet.

Het kistje is prachtig en zeer gedetailleerd uitgevoerd.

 Dr. Mahjong: Ik kan u vertellen dat het kistje van uw spel een lust voor het oog is. Gelakt in  een prachtig rode kleur en bewerkt met verfijnde figuren. En bekroond met elegante koperen hengsels.

Ook de laatjes zien er aanlokkelijk uit.

Ook de laatjes zien er aanlokkelijk uit.De laatjes zijn niet ontsnapt aan de versierkunsten van de maker(s). De koperen knopjes zijn elegant en de motieven prachtig uitgevoerd. Het geheel biedt een verleidelijke aanblik.
Dat maakt nieuwsgierig naar de inhoud.

De mahjongstenen zijn gaaf en helder. Niets mis mee.

Dat valt niet tegen, maar ook niet mee. De mahjongstenen zijn gaaf en helder. Doordat ze in zo’n spectaculair kistje zitten vallen ze een beetje tegen. Het zijn stenen die in grote oplages zijn gemaakt in de eerste helft van de vorige eeuw. Ik had stenen met meer details en versieringen verwacht.

Al met al een prachtig spel, vooral het kistje. Dat heeft evenwel in de 80 jaren van zijn bestaan wel wat blutsen en andere schade opgelopen, maar die zie je pas als je uitgekeken bent op de schoonheid van het kistje. De waarde? Wat een gek er voor wil geven. Een bod boven de € 200 zou ik niet gek vinden, maar het kan ook zomaar € 300 zijn. Tenslotte is in China rood de kleur die geluk brengt.

Overigens: dr.Mahjong wil niet zeggen dokter, maar staat voor doctor. Ahum.

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.