Uit de kringloopwinkel

Een naoorlogs spel in een lelijke plastic doos.

Pascal Kollen: Ik heb deze spel gevonden in een kringloopwinkel. Ik heb nog nooit een mahjongspel gezien en moest het natuurlijk direct kopen. Ik kan alleen niks van de afkomst vinden of van welk jaar het ongeveer komt. En heeft dit spel ook een waarde voordat ik mijn kinderen er mee laat spelen?

 Dr. Mahjong: Natuurlijk heeft dit spel waarde. Het kan namelijk het begin zijn van een opwindend leven als mahjongspeler. Zoals u in dit museum kunt zien is mahjong een uiterst boeiend spel, niet alleen qua speelmateriaal, maar vooral als gezelschapsspel. Het is een spel dat je blijft verbazen en dat je blijft spelen. Misschien was het wel een teken van de mahjonggeesten dat u dit spel in een kringloopwinkel zag en dat u het direct moest kopen.

De stenen zijn helder en scherp gesneden. De rug is van enigszins ronde bamboe.

Als dat zo is was het wel een magere geste van de geesten. Het is een spel van dertien in een dozijn, gemaakt van kunststof en bamboe ruggen. Die ruggen zijn enigszins rond, waardoor de muren die u voortdurend moet bouwen instabiel zijn. Dat gaat op den duur irriteren. De stenen hebben mooie scherpe afbeeldingen en zijn gaaf, op een enkele uitzondering na. Het plastic doosje, waar de stenen in zitten, is vreselijk lelijk en begint al flink te rimpelen. Een mooi houten kistje is wellicht ook te vinden in een kringloopwinkel.

Mooi toch, al die fraaie stenen?

Ik hoop dat u er niet meer dan € 30 voor betaald hebt. Ik hoop bovendien dat u en uw kinderen er snel mee gaan spelen en dat het spel ook u in zijn ban zal nemen. Binnen een jaar gaat u dan op zoek naar een mahjongspel dat prettiger aanvoelt en makkelijker speelt.

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.