Verhip! Geen cijfers en letters!

Help! Alle cijfers en letters ontbreken!

Marianne Flach: Zo’n 50 jaar geleden kocht mijn vader een mahjongspel in Amsterdam. Sindsdien hebben wij het veel met de familie gespeeld. Dertig jaar geleden toen ik in Beijing was, heb ik een eigen spel gekocht. Aangezien ik veel reisde, verdween het nog ongebruikte spel tussen de spullen in een opslag in Nederland.
Onlangs vond ik mijn spel weer. Het is een mooi spel, lijkt erg op het spel van mijn vader, en heeft ook die speciale geur, al weet ik niet waar dat van komt. Maar ik ontdekte iets wat ik niet had gezien toen ik het kocht: de stenen bevatten alleen tekens en geen cijfers 1, 2, 3 etc. Er is goed mee te spelen, alleen is het dan nodig dat je er een papier erbij hebt met de afbeeldingen en bijbehorende cijfers, voor die stenen waaraan het moeilijk te zien is wat ze voorstellen.

Help! Nergens een aanduiding te bekennen.

Mijn vraag is:  wat heeft het ontbreken van de cijfers op de stenen voor invloed op de waarde? Aan de ene kant maakt het het spel speciaal, aan de andere kant misschien minder goed verkoopbaar. Wat denkt u? Ik vermoed dat de stenen van bamboe en bakeliet zijn, want de kenmerkende structuur van ivoor is met het blote oog niet te zien.

 Dr. Mahjong: Een mahjongspel zonder westerse cijfers en letters is niet heel erg speciaal. Daar zijn er honderden van in Nederland en het went om er mee te spelen. Na verloop van tijd verdwijnen de spiekbriefjes vanzelf van tafel. De bamboe- en kringenstenen leveren geen problemen, de drakenstenen ook niet en al gauw de windenstenen ook niet. Tekens-1, tekens-2 en tekens-3 zijn niet moeilijk en als je voor de resterende stenen bijnamen bedenkt (poppenkast = tekens-4, 007 = tekens=7 bijvoorbeeld) kom je er wel uit. Alleen in het begin van de omschakeling ben je wel je routine kwijt en zal het minder vlot gaan.

Uw spel doet me denken aan een van mijn eerste spellen, dat ik in Hongkong kocht. Ik was zo gefocust op het onderhandelen in een vreemde taal dat ook ik over het hoofd zag dat de stenen geen cijfers en letters hadden. Dat was best lastig voor vrienden en kennissen die ik tot mahjong probeerde aan te zetten. Daarom ben ik naar een bevriende tandarts gegaan, die de cijfers en letters op de stenen heeft geboord. Daar heb ik flinke spijt van, want wat een beroerd handschrift had die man!

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.