Vrolijke gelukstenen

Zijn dit Rich Man en Pot of Gold op mijn gelukstenen?

Anne Tanja: Onlangs heb ik dit mahjongspel gekocht op een veiling. Kunt u mij een beetje meer info geven over dit spel? En eventueel een waarde indicatie.
Rich man en Rich man’s pot of gold wijzen volgens mij richting Hong Kong, maar daar kan ik natuurlijk naast zitten. Verder gok ik gemaakt rondom 1960?

 Dr. Mahjong: Dat lijkt me niet zo’n gekke gok, 1960, maar van de geboorteplaats heb ik geen idee. China is nogal groot en het kan overal gemaakt zijn. De westerse lettertekens wijzen er dat het spel bestemd was voor de export. Hoe het spel in Nederland terecht gekomen is, is niet te achterhalen, waarschijnlijk via Amerika.

Vrolijke, kleurige figuurtjes.

De stenen bevatten veel bamboe en weinig been. Het is dus kwalitatief geen topproduct. Hoe meer been hoe duurder het spel. De kringenstenen vallen op door hun ongebruikelijke kleuren.

De kringenstenen hebben zachte kleuren.

Dat geeft een vrolijke uitstraling, zeker in combinatie met de mooie afbeeldingen op de gelukstenen. Wat die afbeeldingen willen vertellen, weet ik niet. Daarvoor moet je een kenner van de Chinese literatuur zijn en dat ben ik – helaas – niet.

 

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.