Wat vindt u van dit kistje?

Een fraai spel in een fraai kistje, nietwaar?

Jacqueline Geurts: Kunt u ons iets meer vertellen over dit kistje en kunt u daar een waarde aangeven? Het spel is van mijn moeder en zij overweegt het te verkopen.

Niet waar! Een flinke en niet te maskeren scheur ontsiert het kistje.

 Dr. Mahjong: Dat is even schrikken! Het mooie kistje van uw moeder vertoont een lelijke scheur, die niet te verhullen en niet weg te poetsen is. Op de bovenkant van het kistje nog wel! Kennelijk een keer van tafel gevallen. De zware inhoud zorgt dan voor een lelijke klap, waar tegen het zachte hout niet bestand is. Zo te zien is de scheur nauwelijks te repareren en daardoor verliest het kistje zijn rol van siervoorwerp.

De stenen zijn helder. De vogels van bamboe-1 fladderen er vrolijk op los.

Extra jammer, omdat het spel zelf erg fraai is. Het stamt, zo te zien, uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, toen mahjong zijn stormachtige entree in Nederland maakte. Het behoorde tot een van de duurste spellen uit het aanbod van destijds.

De mahjongstenen bevatten de standaard afbeeldingen en zijn helder en scherp gesneden. Wat opvalt zijn die vrolijke vogeltjes van bamboe-1. Zo leuk heb ik ze zelden gezien. Energiek buitelen door het assortiment.

Wie wordt niet vrolijk van deze vogeltjes?

Ook bijzonder zijn de acht gelukstenen met hun zeldzame afbeeldingen. Doorgaans zijn die becijferd van 1 tot en met 4 in twee reeksen, een blauw van kleur, de ander rood. Hier draagt een reeks de vier windrichtingen. Wat de afbeeldingen willen vertellen, is me niet duidelijk. Een elektriciteitsmast, een tempel, beboste bergen, een maan boven zee?

Ik weet te weinig van de Chinese cultuur om de betekenis van de andere vier afbeeldingen te doorgronden. Een vissersboot, een brug of pier, bergen, drie driehoeken. Ra ra, wat is het. Maar dat zijn we wel va mahjong gewend. Het intrigeert maar lang niet alles snappen we.

De acht gelukstenen hebben unieke afbeeldingen.

Uw moeder overweegt het spel te verkopen en wil weten wat ze er voor kan vragen. Zonder die akelige scheur had ze op zo’n 200 à 300 euro kunnen hopen. Nu moet ze hopen dat er een liefhebber is die de stenen ook zo mooi vindt en nog ergens een leeg mahjongkistje heeft staan. De kans dat u zo iemand vindt, is klein. U zou hem/haar voorzichtig € 100 kunnen vragen.

Zelf houden is ook een optie. U bent immers al gewend aan die scheur en mahjong is het leukste spel ter wereld.

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.