Wel getest maar geen zekerheid

Vier dames sieren het deksel van dit mahjongspel.

André Kuijper: Zoals velen heb ik een kistje met een mahjongspel in de kast liggen van familie. Ik heb het gekregen van een oom, die zeeman was en op Shell tankers over de hele wereld heeft gevaren. Ik denk dat het spel minstens uit 1930 stamt, maar kan ook ouder zijn.

Ik heb uw testmethode toegepast om het materiaal van de stenen te bepalen. Ik heb voor de test een blanco reservesteen gebruikt. Zie de foto voor het resultaat. Is het ivoor (vast niet), been of …?

Goed dat u een reservesteen gebruikte voor de test.

Mocht u meer weten over de herkomst dan hoor ik dat graag. Fijn dat er een site is waar deze vragen gesteld kunnen worden.Ik ben benieuwd naar uw mening, graag uw reactie en dank u bij voorbaat.

Twee grappige lakdoosjes houden de stenen gezelschap.

 Dr. Mahjong: Jammer dat de tijd tanden heeft! Dan zag ik er wat strakker uit en zou uw spel oogverblindend zijn. De kist van uw mahjongspel ziet er nu uit als een oude dame, die haar onmiskenbare schoonheid en aantrekkingskracht al geruime tijd heeft verloren. Jammer, want een dergelijke kist heb ik nog nooit gezien. Is het wel een mahjongkist? De stenen passen er prachtig in, maar in de illustraties zie ik geen verwijzingen naar het Spel van de Duizend Wonderen. Met de vier dames op het deksel kun je allerlei spelletjes spelen en de versieringen op de twee lakdoosjes wijzen meer in de richting van een kaartspel dan naar mahjong.

Het zijn niet de smalle fiches die in de doosjes zitten, maar minder gangbare forsere exemplaren.

Verstandig dat u voor onze testmethode een reservesteen gebruikt hebt! Daar valt nu niet meer mee te spelen. De test wijst wel uit dat het materiaal geen ivoor is en ook geen been. Zo te zien is het bakeliet, materiaal dat in de jaren voor WO2 in opkomst kwam en zich goed leent voor fijne gravures, zoals uw stenen duidelijk laten zien. Ik neem aan dat uw oom het spel in een of andere Aziatische haven heeft gekocht. Als het bestemd was voor de export naar het Westen hadden er wel Arabische cijfers en letters opgestaan.

Al met al een mooi mahjongspel met een mooie herinnering.

Bakeliet leent zich goed voor fijne gravures.

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.