Wel zeven laatjes!

 

Het lijkt wel een torenflat! Het mahjongkistje heeft wel zeven laatjes.

Lydia Morlog: Onlangs hebben wij het mahjongspel van mijn grootouders mogen meenemen, dat al enkele jaren in familiebezit is. Onze grootouders hebben in Indonesië gewoond, wat het voor ons aannemelijk maakt dat het spel echt is.
Het spel is helemaal compleet en zojuist met het uitvoeren van de “naaldentest” branden ik wel mijn vingers maar niet door de steen. Graag verneem ik van u iets meer over het spel.

Een van de zeven laatjes.

 Dr. Mahjong: Uw spel is ongetwijfeld ‘echt’, daar hoeft u uw vingers niet aan te branden. Het stamt uit de jaren rond WO2, waarschijnlijk iets eerder.  Ook in ‘de Oost’ werd veel en fanatiek gemahjongd door de blanke bevolking. Uw spel heeft daar gelukkig niet erg onder geleden, het ziet er redelijk goed uit. Een scheur in het front schuifje is een veel voorkomend mankement. En er mist een knopje aan het onderste laatje.

Wat wel bijzonder is aan het kistje is de hoeveelheid laatjes. Het zijn er maar liefst zeven, twee meer dan in een doorsnee kistje. Het lijkt wel een torenflat! Wat zit er in al die laatjes? Het antwoord is simpel. Gewoon:  mahjongstenen. Deze laatjes bevatten niet vier rijen van negen stenen = 36 stenen, zoals gebruikelijk. Deze laatjes zijn wat krapper: drie rijen van 8 stenen = 24 stenen. Daarom zijn zes laatjes nodig om de 144 stenen van een mahjongspel te herbergen. Zes keer 24 stenen is ook 144. Het onderste, zevende laatje van dit kistje herbergt de fiches en andere accessoires. Vandaar het hoge voorkomen van dit leuke kistje.

De stenen zijn fijn gegraveerd.

Ik kan me voorstellen dat u in uw nopjes bent met dit familiespel en dat u het nooit zult verkopen. Mocht dat onverhoopt ooit gebeuren, dan moet u geen genoegen nemen met een bod onder de € 150.-.

Een heel fraai greepje siert het kistje.

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.