Zijn dit mahjongfiches?

Vreemdsoortige voorwerpen van parelmoer.

Jaap P. van der Schraaf: Ik ben in het bezit van deze fiches in parelmoer. En ik denk dat het mahjongfiches zijn. Kunt u mij hier eventueel meer over vertellen en wat de waarde zou kunnen zijn?  Alvast mijn hartelijke dank.

 Dr. Mahjong: Ik kan hier niet veel over vertellen, eigenlijk helemaal niets. Ik heb deze attributen nooit eerder gezien en heb geen idee waarvoor ze dienen. Een ding weet ik wel: het zijn geen reguliere mahjongfiches. Wellicht dat ze wel als zodanig dienst hebben gedaan. Je kunt natuurlijk met allerlei voorwerpen je scores verrekenen: geld, sigaretten, papiertjes, streepjes en noem maar op.

Kenmerkend voor fiches is een eenvoudige, simpele uitvoering. Fiches moeten zelf geen waarde hebben, ze moeten alleen waarden vertegenwoordigen. Vier varianten voldoen. Uw fiches hebben slechts drie varianten en zijn veel te mooi voor hun ondergeschikte rol bij het mahjongspel.
Heeft iemand enig idee waarvoor deze fiches dienen? Laat het mij weten!

Ze zijn veel te sjiek om als fiche bij mahjong te dienen.

Walter van Tuijl: In antwoord op de vraag, die Jaap P. van der Schraaf u stelde, “Zijn dit mahjongfiches?” denk ik dat het waarschijnlijk oude Chinese score chips voor kaartspellen zijn. Zie de twee links hieronder:

https://www.etsy.com/nl/listing/562191297/zwart-gelakt-ingelegd-moeder-van-pearl?shop-update=13386362

https://www.etsy.com/nl/listing/552014605/a-lacquer-games-box-qing-dynasty-210?shop-update=12672613

En zoals u kunt zien kunnen ze aardig wat waard zijn.

Daar horen die prachtige fiches in thuis!

 Dr. Mahjong: Nou, die prijzen liegen er inderdaad niet om, 3.100 euro voor een set van deze parelmoeren score chips! Voor die prijs moeten ze wel in een prachtig, Victoriaans kistje zitten, maar toch ..! Ik zou trouwens niet weten wat de hoogste prijs is die ooit voor een mahjongspel werd betaald. Goudsmid Janny Adelaar uit Schoonhoven heeft een puur zilveren mahjongspel in de aanbieding, dat 52.500 euro moet kosten.
Hartelijk dank voor uw interessante aanvulling.

Schitterend bewerkt.

Dit bericht is geplaatst in Vragen. Bookmark de permalink.