Stap voor stap

Adrie van Geffen onderwijst stap voor
stap de nieuwe Chinese spelregels

Omslag van het cursusboek van Adrie van Geffen.

Omslag van het cursusboek van Adrie van Geffen.

Het Chinese regime heeft in 2002 nieuwe spelregels uitgevaardigd, die mahjong van zijn slechte reputatie moest verlossen. Er werd altijd (grof) gegokt bij het spel. Dat was een van de redenen van dictator Mao Zedoeng om mahjong te verbieden. Het verbod werd zo massaal overtreden, dat het Ministerie van Sportzaken opdracht kreeg nieuwe, ‘schone’ regels vast te leggen, zodat het verbod ingetrokken kon worden en het spel weer openlijk kon worden gespeeld.

De nieuwe regels, de Mahjong Competition Rules, werden vooral internationaal een succes. Eindelijk waren er strenge officiële regels, waarop interland toernooien konden worden gebaseerd. Vooral in Nederland werden de MCR-regels warm onthaald. In 2005 werd volgens die regels het eerste Europese kampioenschap in Nijmegen gehouden.

Omdat er alleen ingewikkelde, uit het Chinees vertaalde,  Engelstalige boeken bestaan stelde mahjongauteur Adrie van Geffen een zeer toegankelijk boek samen, waarin hij stap voor stap de MCR-regels doorneemt. Het is voorzien van een prachtig, full colour omslag met een kleine selectie uit Van Geffens omvangrijke verzameling mahjongattributen. Het binnenwerk is in eenvoudig zwart-wit.

Pagina 18.

Pagina 18.

Pagina 29.

Krenten in de pap zijn drie columns, die Van Geffen schreef voor het Mahjong Magazine, het tijdschrift van de Nederlandse Mahjong Bond en die in het ‘cursusboek’ zijn opgenomen.

Adrie van Geffen: Mahjong stap voor stap. Cursusboek Mahjong competitieregels, 40 pagina’s, Rotterdam, 2008.