2015

Rode Draak Twente houdt officiële kampioenschap voor recreanten in Denksportcentrum

De 12-jarige Luuk van Balkum uit Haarlem was zaterdag veruit de jongste deelnemer aan het NK mahjong voor recreanten in Hengelo. En de beste. Hij haalde 14 van de maximaal 16 te behalen tafelpunten. foto Christian van der Meij.

De 12-jarige Luuk van Balkum uit Haarlem was zaterdag veruit de jongste deelnemer aan het NK mahjong voor recreanten in Hengelo. En de beste. Hij haalde 14 van de maximaal 16 te behalen tafelpunten. foto Christian van der Meij.

De Twentsche Courant Tubantia doet op 19 oktober 2015 groots verslag van het Nederlands kampioenschap mahjong voor recreanten in Hengelo.

In China, de bakermat van het spel, gaat het vaak om grof geld. Bij het officiële Nederlandse kampioenschap mahjong voor recreanten in Hengelo strijden de deelnemers deze zaterdag slechts om de spreekwoordelijke eeuwige roem en een wisselbeker van een paar tientjes, Maar het fanatisme is er niet minder om.  de stilte. En af en toe roept  de formicatafeltjes verstoort olympische gedachte, het gaat om de punten!

Met een ferme slag op de gong opent Annemiek Hesselink, voorzitter van de organiserende vereniging ode Draak Twente, zaterdagmorgen het toernooi, dat zich afspeelt in het Denksportcentrum aan de Cesar Franckstraat. Prompt verstomd het geklets. Opperste concentratie. Alleen het gekletter van de steentjes  verstoort de stilte. En af en toe roept er iemand ‘mahjong!’

In totaal zijn er 84 deelnemers. Voor het NK voor recreanten hebben er zich 28 ingeschreven. Aan de andere tafeltjes zitten de ervaren competitiespelers, voor wie een apart toernooi wordt gehouden. De deelnemers komen uit het hele land. De Rode Draak Twente is zelf vertegenwoordigd met tien spelers.

De jongste deelnemer aan het NK is Luuk van Balkum (12). Hij zit in de brugklas van het Mendelcollege in zijn woonplaats Haarlem. Speelt al vanaf z’n vijfde mahjong, sinds vijf jaar ook in clubverband: bij Bamboe Acht in Heemstede. Ook vader Eric is van de partij in Hengelo, bij de competitiespelers. “Hij heeft me aangestoken”, vertelt Luuk tijdens de middagpauze.

Waarom hij mahjong zo leuk vindt? “Vooral omdat je andere mensen kunt ontmoeten”, zegt hij wijs. Dat hij geen leeftijdgenootjes treft, het gros van de spelers is van middelbare leeftijd en ouder, maakt Luuk niet uit. Een week eerder eindigde hij nog als tweede op een toernooi in Oss. “Hij is gòed, hoor”, zegt een van z’n tegenstanders die zijn opa zou kunnen zijn. De tussenstand bewijst het: na de eerste ronde staat Luuk op de derde plaats.

Chinees 

Mahjong is een van oorsprong Chinees spel, dat veel weg heeft van rummikub. Of beter andersom, want mahjong ontstond vele eeuwen eerder. Het wordt gespeeld met vier personen. Het spel telt 144 stenen met Chinese karakters erop. Elke speler krijgt 13 stenen. Het gaat er net als bij rummikub om combinaties te maken. Wie het eerst vier combinaties van drie en twee dezelfde stenen heeft, roept ‘mahjong!’en wint de ronde. Degene met de meeste punten wint het spel.

Hengeloër Jan Ketzer (78) kan er uren gepassioneerd over praten. Hij is volledig verslingerd aan het spel. Al z’n halve leven lang. Gemiddeld spelen hij en zijn echtgenote Ada drie keer per week mahjong, in verschillende varianten. Ketzer mag gerust de ‘godfather’ van het Twentse mahjongwereldje worden genoemd. Samen met z’n vrouw stond hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw aan de wieg van de Rode Draak. In 2002 deed hij zelfs mee aan het eerste officiële EK, in Nijmegen. Thuis heeft hij een grote verzameling mahjongspellen, zo’n veertig tot vijftig exemplaren, schat hij. Het oudste spel dateert uit 1920.

Ketzer geeft ook mahjongcursussen. Is het een moeilijk spel? “Kinderen leren het in een middag, volwassenen doen er minstens vier avonden over.” Bij mahjong komt volgens hem een heleboel tactiek kijken. “Maar je moet ook een beetje geluk hebben. Je bent altijd afhankelijk van welke stenen je in handen krijgt.”

Ketzer doet zelf deze zaterdag mee bij de competitiespelers. Maar hij heeft duidelijk niet zijn dag, hij eindigt uiteindelijk op de 54ste plaats. Ver achter z’n vrouw die negende wordt.

Het toernooi gaat over vier ronden, waarbij maximaal 16 tafelpunten te halen zijn. Buiten begint het al te schemeren, als de einduitslag van het NK voor recreanten bekend wordt gemaakt. And the winner is … Luuk van Balkum, met 14 tafelpunten. Op de tweede plaats eindigt Janny van der Meer uit Ridderkerk, derde wordt Lies Boskamp uit Heemstede. Beste Twentse deelnemer is Loes Heerze uit Hengelo, op de vijfde plek.

Trots poseert Luuk even later met de beker voor de fotografen. “Toch gelukt…”, glundert hij. Het is zijn eerste toernooizege. En dan meteen Nederlands kampioen … Zijn ambities voor de toekomst? “Zoveel mogelijk prijzen winnen.” Over een jaar of twee wil de brugpieper ook competitie gaan spelen. Nu nog niet, want dan zou hij vel te laat in bed komen.